lørdag 26. januar 2013

Løpsteknikk

Hittil har jeg ikke forholdt meg til begrepet «forfotsløping», men vurderer sterkt å bli mer bevisst løpsteknikken på treningsturene. Først og fremst for at jeg sannsynligvis vil løpe fortere, men også fordi en god løpsteknikk sparer på kreftene (og at jeg løper fortere av den grunn).

Å løpe maraton kun ved å lande på forfoten, går imidlertid ikke, ellers vil det bli altfor slitsom for leggmuskulaturen. Derfor er målet mitt på kortere distanser å lande på første halvdel av foten og rulle bakover mot hælen.



Da jeg var innom Løplabbet i Stavanger nylig, fikk jeg et lynkurs i hvordan jeg kan forandre løpsteknikken min. Det er enkle grep, mest av alt handler det om å være litt mer bevisst når du er ute og trener.

Øvelsen var å stå på stedet og gjøre høye kneløft, samtidig som du holdt kroppen rakest mulig. Etter en stund, var det å lene seg framover, og da begynte du automatisk å løpe. Å stå på stedet og gjøre høye kneløft når du lander på forfoten, kan du gjøre i ganske lang tid - det er ikke tilfelle når du lander på hælen...

Fikk også prøve en ny forfotssko, som nærmest gjør det umulig å lande på hælen. En slik sko krever gradvis tilvenning og styrketrening for leggene.

For øvrig kom det fram av testinga på tredemølla at jeg ikke pronerer, et såkalt normalt løpesett. Med treningserfaring (mye styrke, sykkel, håndball, utholdenhet i flere tiår), samt løpserfaring (spesielt de to-tre siste årene), trenger jeg heller ikke mye stabilitet. At skoen har en viss støtdemping er nok.

Om denne havner i joggeskosamlingen min med det aller første, er jeg imidlertid usikker på - enn så lenge...

 Bildene er knipset fra Løplabbes brosyjre 2013

Newton Gravity har 3 mm drop fra hæl til forfot. 4 lameller under forfoten gjør at du får en umiddelbar bekreftelse når du lander riktig.


5 kommentarer:

  1. Jeg har heller ikke vært så opptatt av forfotløping. Men som deg, har jeg et ønske om å løpe så effektivt som mulig. Jeg kjøpte meg Fivefingers på sensommeren i fjor. Med dem går forfotløpinga av seg selv. Det var tungt for leggene i starten, men det blir fort bedre. Når jeg løper på mølle, bruker jeg superlette sko. Opplever at jeg løper naturlig på forfoten da også. Er usikker på om det har noe å si for teknikken min foreløpig, men det er uansett en deilig avveksling.

    Jeg vurderer å gå et teknikkurs i løpet av våren. Det er sikkert morsomt å lære mer om teknikk.

    SvarSlett
  2. Jeg har også begynt å løpe med lettere sko på mølla. Skal ha meg 75 min på mølla i dag også, tenkte jeg. Bruker sko jeg har pleid å bruke på 10 km-konkurranser, veier nesten "ingenting". Jeg har levd i troen på at jeg må ha masse stabilitet pga at jeg løper så mye, men det var altså feil.

    SvarSlett
  3. Jeg er forfotløper og har et par Newton Distance, med lameller som du viser på bildet. Det er en av mine favorittsko. :)

    SvarSlett
  4. bare pass på å kjøpe store nok sko hvis du går for Newtons. Det er mulig de må være litt for store for å få lamellene til å treffe riktig under tåballen. Jeg kjøpte noen som satt som perfekt på foten, men da kom lamellene litt for langt bak og det fungerte ikke i det hele tatt.

    SvarSlett
  5. overgang til forfotløping kan være vrient, viktig å unngå belastnings-skader i hælsenene den første tiden. Legg inn kortere intervaller med forfotløping, stå av når du blir sliten, ikke press for hardt i begynnelsen. Tigerbalsam på hælsenene om de er stive, gå gjerne en rolig tur etter løping og du reduserer spenninger i muskulaturen

    SvarSlett