onsdag 9. januar 2013

The golden rules

Synes bladet «Runner´s world» er veldig inspirerende, og på vei hjem fra London i desember, kjøpte jeg med januar-utgaven. Blant annet fordi den hadde dette på forsiden - Marathon training special.


Steve Smythe løp sitt første maraton i 1976, på den tiden var distansen kun forbeholdt rutinerte utøvere som hadde som mål å bryte 3 timers-grensen. 35 år senere er situasjonen en helt annen. Øvelsen har blitt mindre "fryktinngytende", og folk i alle aldre og former, står på startstreken. Som Smythe sier: Løping er en veldig ærlig sport - du investerer hardt arbeid og blir som oftest belønnet deretter.Han har 12 gyldne maratonregler - her kommer de to første (fritt oversatt av meg):

1. Bygg deg opp.

Hvis du vil løpe et brubart maraton, ikke forhast deg. Start med kortere konkurranser, skaff deg løpserfaring og bygg utholdenhet. For eksempel hadde Paula Radcliffe og Haile Gebrsellasie løpt i over ti år før de prøvde seg på maraton.

Selv løp Smythe sitt første maraton da han var 18 år gammel, men gikk ut for hardt, og måtte gå mesteparten av de ti siste kilometrene.

 Jæren i dag, 9. januar 2013

2. Lange løp er nøkkelen.

Enten du vil under tre timer eller løpe et maraton på rundt fem timer, er nøkkelen ukentlige langturer. Jo mer du gjør dette, jo bedre blir utholdenheten. Andre økter, intervaller, mellomdistanser og maratonfart-økter - finn tid til disse også, men de er ikke de viktigste. Nøkkelen til et godt maraton er hvor godt du klarer å holde farten de ti siste kilometrene, og den ferdigheten kommer fra de lange løpeøktene.

Smythe eksemplifiserer at han har pleid å ha seks 30 km-turer i løpet av de 15 siste ukene før et maraton fordi det gir han selvtilliten han trenger for å vite at han kan holde farten etter første halvdel, når det begynner å bli tøft.

Gult er fortsatt kult. Var en svipptur innom G-sport Jæren


6 kommentarer:

 1. Som meg ;))) Min første maraton gikk jeg litt fra 26km og etter 35 var jeg omtrent døden nær. Man får erfaing fra å delta også. Hater korte konkuranser. 10km er omtrent det verste. For kort til å spare seg for lang til å løpe for fult fra starten av.

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig med deg i at 10 km er verre enn lengre distanser. Får jo ikke hvilt ett eneste sekund..

   Slett
 2. Veldig bra. Jeg har linket inn til mannen min som skal løpe sitt første marathon in Madrid i april!

  SvarSlett
  Svar
  1. Stilig at han skal løpe sitt første i Madrid, da. Ikke for varmt heller, i slutten av april?

   Slett
 3. ja, det stemmer Melissa. 28 april går starten i Madrid. gruer og gleder meg samtidig til min første maraton. gleder meg til å lese resten av de gylne reglene. ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Alle 12 kommer - 8 igjen.. Masse lykke til med oppkjøringa, du ligger en uke "etter" meg. London er jo 21 .april:-)

   Slett