tirsdag 26. juni 2012

Pulsbelte-bruk

I går var jeg ute på første løpetur med pulsbelte siden jeg slang det av meg etter 5 km i Stavanger halvmaraton for nesten ett år siden.

Har trent litt uten mål og mening hva pulssoner angår, men innser at det nok er nødvendig for å kunne styre intensiteten maksimalt. Det er lett å enten ta for lite eller for mye i når man ikke har konkrete tall, men kun vurderer utfra subjektiv følelse underveis.

Som sagt, så gjort. I går ble det en forholdsvis rolig tur, lengde 8.5 km uten særlige bakker. Det endte med følgende pulsprofil.Gjennomsnittspuls var 148 og maks for mandagens økt var 160. Når makspulsen min ligger tett opptil 200, det vil si 195, lå jeg på rundt 80 prosent, noe som er litt i overkant på en rolig tur, så utfordringen framover blir garantert å få ned pulsen og å få den tilstrekkelig opp ved hurtige langkjøringer og intervalltrening.Olympiatoppens soneinndeling er slik:

Sone 1 60-72% av makspuls - varighet 1-6 timer

Sone 2 72-82% av makspuls - varighet 1-3 timer

Sone 3 82-87% av makspuls - varighet 50-90 min

Sone 4 87-92% av makspuls - varighet 30-50 min

Sone 5 92-97% av makspuls - varighet 15-30 min
3 kommentarer:

 1. sikkert smart å bruke pulsbelte om det registrerer riktig. bruker du pulsbeltet som kom med klokken eller har du kjøpt et annet? Jeg prøvde med pulsbeltet som var med min garmin klokke noen turer og gikk fint de første turene (lå på 131 og 145 i snitt på 2 "langturer"), men på intervalløkter og "raske" økter så tror jeg ikke pulsbeltet klarte sitte skikkelig på for fikk puls helt opp til 246... og det skal vel noe til at jeg skal kunne ha det..... :) har lagt det bort etter det, men vurderer litt å bruke det på langturer igjen ihvertfall.

  hvor fikk du målt makspulsen din?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har målt makspuls to ganger med ett års mellomrom. I fjor på Idrettshøgskolen, da 193, og i år i januar - da var den 195. Kan måles på Stavanger idrettsklinikk, men kan også testes selv i bakkedrag...:-)

   Slett
  2. Brukte beltet som kom med Garmin, ja. Har brukt både på intervall og langturer, og det har fungert så langt (brukt det tre ganger...)

   Slett