mandag 4. juni 2012

Ny oppkjøring

Mandag og ny uke, men ikke hvilken som helst uke. I dag går nemlig startskuddet for oppkjøring til Berlin maraton, som går av stabelen 30. september. Etter å ha studert Grete Waitz sine to program, sub 3 timer og sub 4 timer, går jeg for en kombinasjon. Skal prøve å kjøre annenhver uke med disse fram til selve løpsdagen.Det ene programmet varer 12 uker, mens det andre er av 15 ukers varighet. Uansett betyr det at jeg har god tid - 17 uker for å være helt nøyaktig. Det kommer godt med. Før Berlin kommer nemlig tre og en halv uke ferie på spansk jord, med temperatur som sjelden ligger under 28 grader, så jeg tviler på at programmene gjennomføres til punkt og prikke i sommerferien. I løpet av 23 dagers ferie på samme sted i fjor, ble det gjennomført 11 treningsøkter, hver på 9 kilometer. Løp samme runden annenhver morgen.

Ja, da er jeg snart i gang. Utfordringen blir å holde tempoet nede på turene. Jeg er vant til å ikke overstige 5.20 i snitt per km, og «komfortabelt tempo» er noe seinere, vil tro det ligger på rundt 5.30-5.40 per km for mitt vedkommende. Kanskje skal jeg prøve å løpe saktere enn det også, iallfall på turer over 20 kilometer. De neste tre-fire månedene blir spennende, og jeg må ærlig innrømme at det er lettere å motivere seg til oppkjøring når konkurransen er i slutten av september, enn når man vet at man må ut i surt høstvær... Uups - jeg er visst påmeldt London 2013 også....

8 kommentarer:

 1. Hehe. Jeg funderer også på London neste år. Det frister veldig. I motsetning til deg, skal jeg ikke følge en plan framover. Bare løpe etter dagsformen en stund. Blir mye lapskaus og tull, men så har jeg også fulgt en plan de siste 26 ukene. Kos deg med planen din og ferieløpinga!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke dumt å løpe etter lystprinsippet når man har vært strukturert så lenge:-) rart å skrive ferie, men den er bare 4 uker unna...:-) lykke til m lystbetonte løpeturer framover:-)

   Slett
 2. Jeg har også mersmak for maraton. Vil løpe 2 hvert år en om våren og en om hesten. Neste år blir det definitivt Berlin og vet ikke var om våren. Kanskje London? Vurderer også Prague. Nå hviler jeg beina, men det begynner å krible litt. I natt skal jeg til Kristiansand. Jeg skulle ikke men pakket joggeskoene. Jeg skal også løpe Oslo maraton. Når var det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Supert i Stockholm, Ania:-) London er i april, København i mai, mens Oslo er i september:-) jeg har også mål om 2-3 per år.

   Slett
 3. Det er helt herlig å lese at tre stykker som akkurat har fullført maraton allerede planlegger nye :-D
  Hvor lang "pause" bør man ha mellom to maraton-oppkjøringer? Jeg skal jo også løpe i Berlin. Og må løpe to uker på mølla, siden ferien går til Tyrkia. I juli. Puh!
  Ang. tempo, tror jeg ikke du skal være redd for å løpe de rolige langturene skikkelig rolig, bruke puls som indikator? men det er kanskje ikke de du sikter til?

  SvarSlett
 4. Vet ikke noe om pauselengde, men nå er det 6 uker siden London og jeg tok bare en uke helt fri, og så harvjrg løpt lengre og lengre for hver uke, men kun etter eget hode. Jeg skal pokker meg under 4 timer nå, derfor er motivasjonen på topp:-) jo, nå må jeg løpe på puls... Waitz snakker om komfortabelt nivå, rolig tempo og maratonfart..

  SvarSlett
 5. Du har jo så godt grunnlag, så om ting halter litt i ferien gjør ikke det noe. Gratulerer med London-påmelding! Det blir stort vettu, og Berlin først da. Jeg har ikke låst noe etter Oslo i høst, men hadde hatt lyst på Boston til våren og til høsten 2013 blir det definitivt Berlin. (c: Kjør på!

  Ekspertene sier visst at man skal hvile det antall dager som tilsvarer antall miles man har løpt. det vil si at man ikke skal kjøre harde økter i den perioden, og trappe opp de rolige øktene uke for uke. Først etter ca en måned skal man trene "som før". Skaderisiko er vel hovedårsaken. Men det er tydeligvis stor diff mellom hva ekspertene sier og hva folk gjør... Tviler på at jeg skal løpe mer enn 2 maraton på ett år fremover. Det blir for mye nedtrapping og opptrapping og lite av det jeg faktisk liker best: å trene etter eget forgodtbefinnende. Lykke til med treningen fremover!

  SvarSlett
  Svar
  1. I utgangpunktet tenker jeg også to årlige maratondeltakelser, men så plutselig dukket det opp et ultralokalt maraton to mil fra der jeg bor ETTER Berlin (fem-seks uker etterpå). Faktisk er det ultraløp, 6-timers, men man får også godkjent maratondistanse, hvis det er det man er på jakt etter...

   Ja, med tre måneder opptrapping, en måned nedtrapping ganger 2, og vips er det tre fjerdeleler av året... Imponert av deg som løp to så jevne maraton med seks ukers mellomrom, tenker det er godt det er noen måneder til neste utfordring:-) Tenk, da er du i mål, fem før førti:-)))

   Slett