onsdag 22. august 2012

Halvmaraton-historikk

Fra jeg debuterte på halvmaraton i november 2010, har det blitt ytterlige fire deltakelser i konkurranser av 21, 1 kilometers lengde, og om 11 dager er planen at jeg skal løpe mitt sjette offisielle halvmaraton - da i Stavanger.




Offisielle, fordi jeg jo har hatt utallige treningsturer som har oversteget denne lengden...


Min halvmaraton-historikk

Tre-sjøers, Stavanger, november 2010:

Jeg visste overhodet ikke hva jeg gikk til, og hadde aldri løpt mer enn 14 km sammenhengende i hele mitt liv. Riktignok hadde jeg løpt 15-25 km i uka i flere år, men fordelt på to eller tre økter, hver på 7-9 km. Men siden jeg egentlig var en "skapjogger", og aldri festet et nummer på brystet i en løpskonkurranse, var jeg for nybegynner i gamet å regne.

Sluttid: 2.08

Opplevelse: God, men etter en tålig grei åpning fikk jeg en smell etter 15 kilometer, og denne varte til det gjenstod to til mål. Kunne knapt gå dagen derpå, men i bilen på vei hjem, ringte jeg Rogaland Marathon tours og meldte meg på New York Marathon...

 Fornøyd trio etter tresjøers-løpet i november 2010, f.v. Janne, Elisabeth og Trude


Stavanger halvmaraton, august 2011:

Målet var å komme under 2.00, for nå hadde jeg strukturert løpetreningen fra 1. mars, og holdt meg til Grete Waitz sitt maratonprogram for nybegynnere. Jeg hadde fått flere lange turer i beina, og opplevd progresjon på kilometertida, som hadde sunket fra 6.05, til rundt 5.40 på trening. Utgangspunktet var å ligge på rett under 5.40 i snitt for å komme under de berømmelige to timene.

Sluttid: 1.56

Opplevelse: Uten tvil en opptur, noe ei flat og fin løype (med unntak av først halvannen kilometeren) bidro til. Jeg hadde mye krefter i beina og tok igjen flere (og bedre) løpere på de siste to kilometrene. Ingen tegn til å stivne i verken lår eller legger og ny bestenotering.

Fornøyd med ny pers etter Stavanger halvmaraton i 2011

Landsbyløpet, Randaberg, september 2011:

Planen var å kopiere innsatsen og tida, kanskje med litt forbedring, fra løpet tre uker i forveien. Været var imidlertid ikke på arrangørens side, det høljet ned, var småkaldt og virkelig høst ute. Løypa var helt okei, for det meste gikk den på asfalt. Åpnet rolig, for så å øke tempoet fra 10-11 kilometer og utover. Trøtt på slutten, fordi da sank kilometertida til under 5.00 på de to-tre siste km fram mot mål - jeg ville bare få på tørre klær.. Det holdt til enda en personlig rekord:-)

Sluttid: 1.52

Opplevelse: Tålig bra. På grunn av dårlig skilting og veldig få deltakere, klarte jeg det kunststykket å løpe feil ved ca 15 km, og ble derfor skikkelig stressa - tapte litt tid på det. Fornøyd fordi det var mitt beste løp tidsmessig.

 Etter løpet sammen med Aftenbladet-redaktør Lars Helle


Solastranden halvmaraton, januar 2012:

Man har alltid mål om å prestere best mulig, og det gjaldt også for meg. En nydelig januardag, med ei snorrett løype og vindstille, samt noen få plussgrader, gjorde dette løpet til en fornøyelig opplevelse. Gikk ut på en fart mellom 5.00 og 5.15, og klarte å presse tiden enda litt nedover mot slutten, slik at jeg spratt over mål (og på grunn av jubeldansen måtte tråkke over passeringsmatta en gang til).

Sluttid: 1.45

Opplevelse: Står igjen som min beste halvmaraton-opplevelse, totalt sett.

 Enda en ny pers, denne gangen langs Solastranden


Egersund halvmaraton, mars 2012:

Fem uker etter Solastranden var det på an igjen, denne gangen i Egersund. Visste ingenting om løypa på forhånd, og det var like så greit. De første 10,5 gikk med mye motbakker, og med sur motvind i tillegg innrømmer jeg at jeg var på gråtepunktet da jeg så på klokka ved runding. Heldigvis gikk løypa nøyaktig samme vei på returen, så motvind ble til medvind, og km-tiden lå konstant på 4.45 - trodde nesten ikke det jeg så. Beina holdt helt fram til målpassering også, så det ble personlig rekord nummer fire på rappen (hvis man ser bort fra debutløpet, da hadde jeg ingen å sammenligne med).

Sluttid: 1.44

Opplevelse: Delt - pyton første halvdel, en drøm de siste 10, 5 km. For øvrig topp arrangement, og herlige ildsjeler som står bak.


Happy nok en gang etter Egersund og 1.44 på klokka....


Hvordan har jeg trent de siste to årene?

Jeg får med jevne mellomrom spørsmål om hvordan jeg trener, og hvordan jeg har klart å presse tiden på halvmaraton greit ned. Svaret er imidlertid nokså sammensatt. Jeg har alltid vært interessert i trening og har gjennom hele livet vært med i organisert idrett - både på bredde (og nivå to, håndball). Interessen i kombinasjon med vilje til å gjennomføre treningsøkter uansett hvor tøft tidsskjemaet er på hjemmebane, tror jeg har hatt en del å si.


Det betyr at jeg mange ganger må forsake andre ting jeg har lyst til å gjøre. At jeg hele tiden har ført treningsdagbok og sett gjennom deltakelser i løp at tidene har krøpet nedover, har gitt motivasjon og lyst til å fortsette med løpetreningen.



Jeg har fulgt løpeprogram, fra både Grete Waitz og Marius Bakken, og har landet på at jeg foretrekker førstnevnte. Tror det er lurt å finne et program du er komfortabel med, men ville ikke vært foruten å ha prøvd ulike typer/prinsipper.

Mens Waitz legger mest vekt på antall kilometre, er Bakken opptatt av intervaller av ulike lengder/intensitet.

Nå løper jeg jevnt over 5 ganger hver uke, fordelt slik (stort sett):

* Rolig halvlang tur, 10-12 km
* Intervalløkt
* Kjapp, halvlang økt, 10-12 km
* Langtur, fra 16-24 km
* Ei økt etter eget hode, som oftest blir det en tur på 10-14 km med gjennomsnitt 5.20

Totalt tilbakelegger jeg alt fra 45 til 75 km hver uke, det kommer an på programmet jeg følger og litt av hvordan jobbuka mi ser ut. Gjennomsnittlig ligger jeg nok på 55-60 km.



9 kommentarer:

  1. Det var voldsom fin framgang på kort tid.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det har vært mange (og lange) turer siden min debut for snart to år siden. Jo mer man perser, dess vanskeligere blir det etterhvert...

      Slett
  2. Inspirerende å lese for meg som planlegger debut på halvmara!!! :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra - halvmaraton fikser du lett:-)

      Slett
  3. Tusen takk for et så bra innlegg :)
    Det hjelper mye for motivasjonen sin del, mtp. halvmaraton-debuten min om knappe 2uker! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det kommer sikkert til å gå kjempebra. Lykke til:-)

      Slett
  4. Kjempe inspirerende for meg som har tenkt å gjennomføre mitt første halvmaraton i år;) Gleder meg til å komme hjem og sette på meg joggeskoene etter å ha lest dette innlegget;)

    SvarSlett
  5. etter min debut på halvmaraton i stavanger i år, er jeg innstilt og klar for at slutttiden må ned fra 2.08 til 1.50. Min debut var 6 mnd etter fødsel, så jeg er fornøyd med å ha gjennomført. Men som et konkurransemenneske hjelper ikke slike "unnskyldning", kun resultater.
    Har lasta ned programmet til Marius Bakken, og har starta på introukene.Han har enormt med kort intervalløkter. Hvilket av programmene (GW eller MB) fikk du størt fremgang med på å kutte ned km-tiden?ser du foretrekker GW. Hvorfor ? tar imot alle gode tips! er supermotivert og du har stor grunn av æren! inspirerende blogg og insta! takk
    Hilsen Anne

    SvarSlett