tirsdag 6. januar 2015

Just a good feeling

"Det er sjelden vi har så god parfymelukt med på løpetur, det går mest i fjoslukt her".

Det er mi første treningsøkt på lang tid sammen med langdistanseløperne fra Undheim. Og ja, Undheim er ei lita bygd ei drøy mil utenfor Bryne, og ja, det er mange som driver gard. En herlig gjeng, der latteren sitter løst fra første steg ut fra parkeringsplassen og der det er plass til alle - også ei dame fra Sandnes, som ikke lot seg skremme av piskende regn og kraftige vindkast.


Disse gutta vet hva de driver med, og vel så det. 14 av bygdas 1000 innbyggere har løpt maraton under 3 timer, og samtlige bor innenfor en radius på  to km. To av dem løper under 2.30, flere mellom 2.30 og 2.50.  Er det rart jeg er fascinert? Det må være Norges svar på tarahumaraene i Christopher Mc Dougalls bok, "Født til å løpe". Jeg liker i hvert fall å tenke det.

Men i motsetning til den myteomspunne meksikanske løperstammen, har de jærske løperne ingen hemmeligheter som vidundermiddel på krukke, ei heller løper de barbeint. Det dreier seg kun ren og skjær løpeglede, som stammer flere tiår tilbake, da fedrene deres var aktive. Og så har det bare fortsatt og forplantet seg videre, til yngre generasjoner.

To ganger i uka er det faste intervalløkter og én gang i uka lang langtur (rolig). Jeg har som mål å være med på ei økt ei uke og to økter i den andre, totalt seks i måneden. Og her snakker man kvalitet, i hvert fall for meg.

I kveld ble det på grunn av ordentlig ruskevær, bestemt bakkedrag, det vil si en 500 meter lang runde, som skulle løpes x antall ganger. Prinsippet var enkelt. De beste løp kontinuerlig i 30 minutter, mens vi andre fikk ta pause når vi ble tatt igjen av tetgruppa. For meg ble det rundt 5 km løping, inkludert to pauser, totalt nesten 10 km medregnet oppvarming og nedtrapping (kun noen få hundre meter, til bilen).

Det er så godt å ta seg ordentlig ut, bli pressa litt ekstra, mye mer enn du klarer når du løper alene. Km-tida mi lå rundt 4.45-4.55 på hver runde, som startet med et par hundre meter motbakke.

Spent på å se om kontinuiteten av slike økter, gir positive utslag når jeg står på startstreken i Paris 12. april.  Det er under 100 dager til, nærmere bestemt 93.

I have a good feeling.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar