tirsdag 12. mars 2013

Kilometer-tall

Slik var utviklingen i lørdagens halvmaraton. Tre av kilometrene gikk med en gjennomsnittsfart på over 5.00, mens resten var greit under. Min egen klokke stoppet på 1.41.27, men de to sekundene jeg fikk ekstra av arrangøren, spiller overhodet ingen rolle.

Fikk dette kjekke bildet på mail av en i Spirit friidrettsklubb, meg og debutant Ida Haarr, som jeg hadde følge med under hele løpet og som fikk fem sekunders bedre sluttid enn meg. Well done:-) Knipset etter rundt tre kilometer.


5 kommentarer:

 1. Åååh - beundrer deg virkelig, Trude!! Skal løpe mitt første halvmaraton i Oslo (september) og vil sårt gjennomføre på under 2 timer... Har du noen tips om økter jeg BURDE ha med i planen? Hvordan intervaller jeg burde løpe - langkjøringer osv.. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ville iallfall løpt tre dager i uka, da med fokus på intervall (høy intensitet) den ene dagen, halvlang tur med moderat tempo den andre (10 km) og langtur tredje dagen (14-20 km). Hvis du skal legge på en fjerde løpedag, ville jeg løpt enda en 10 km, der du løper 5 rolig km og drar på de 5 siste (progressiv økt).

   Jeg mener at hvis du holder jevnt 30-35 km hver uke, kommer du under 2 timer. Jeg ville også ha testet ut farten på 10 km, for eksempel lagt meg på litt kjappere enn konkurransefart. Du må ned på 5.40 per km for å komme under to timer. Da ville jeg løpt en del 10 km-turer med 5.25 som fart.

   Du er jo i bra form som har som mål å komme under to timer, da:-))) Håper svarene har vært litt til hjelp, iallfall.

   Slett
 2. Hei. Jeg er også kjempe imponert over dine løpe prestasjoner! Jeg vurderer også å prøve meg på et halvmaraton men usikker på hvor langt tur jeg bør ha hatt før selve løpet? Min tid er ikke på langt nær din, ca 6.00 pr km har jeg. Gode tips til å få økt tempoet ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Når det gjelder halvmaraton, er det kanskje greit å ha løpt hele distansen, selv om jeg tror det mer enn rekker hvis du har prøvd deg på 17-18 km. Da klarer du også de 3-4 siste km uten særlige problemer. Hvis du vet at du klarer å holde 17 km med f eks 6.00 i snitt, kommer du garantert i mål på halvmaraton på rundt 2.05. Den siste km (hvis du ikke har gått helt i kjelleren, noe jeg tviler på du har gjort), så øker du automatisk litt tempoet fordi du får et psykisk løft. Iallfall er det min erfaring. Når det gjelder å øke tempoet, synes jeg intervalltrening og progresjonsøkter (fartslek). Øk dragene i intervalltreningene etter hvert, slik at du får kjenne på å ha et relativt høyt tempo på dragene. Ei fin intervalløkt til å starte med er eks 3-2-1 min (med halvparten av tiden som pause) x 3, og med 2 min pause mellom seriene. Prøv også f eks 6x600 meter (8x600 meter), før du gradvis prøver det på enda lengre, 3x1000, 4x1000 og bestem deg for at du skal f eks holde 5.30 hele tiden da.

   Progresjonsøkt er at du løper rolig i starten, f eks 4 km, og så løper du hurtig i 3 km, før du roer ned i 1-2 km.

   Slett
  2. Tusen takk for gode tips og råd, skal prøve flere av de.

   Slett