tirsdag 13. mars 2012

Intervall-favoritter

For ett år siden var interevalltrening bare et fortrengt minne fra studietiden ved Norges idrettshøgskole og synonymt med 4x4 rundt Sognsvann. Da jeg skulle velge treningsprogram for maraton, var derfor valget enkelt - åtte måneders trening med mengde og kilometer i beina, og ikke ett sekund ble ofret på intervaller.

Nå har pipa fått en annen lyd. Uka etter hjemkomst fra NY i november i fjor, dalte Marius Bakkens program ned i postkassa mi, i gave til 40-årsdagen. Først kastet jeg ikke så mange blikk på det, men begynte istedet å trene intervaller utfra eget hode én gang i uka. Fortsatte med det fram til begynnelsen av januar, før jeg tok ordentlig sats og bestemte meg for å følge Bakken til punkt og prikke.

 Bilde fra i fjor sommer, etter en 23 km tur, som da var den lengste distansen jeg hadde løpt noen gang.

Godt i gang med uke 9 (av 15) kan jeg ikke si annet enn at jeg er frelst. Intervaller, så lenge man varierer, er utrolig gøy og motiverende. Dessuten har det gjort underverker for formen. Gjennomsnittsfarten på halvmaraton har sunket fra 5.20 i september 2011, til 4.58 i mars 2012.

Jeg liker aller best å løpe intervaller utendørs, men mølla er et godt alternativ (og lettere å styre farten).

Her er mine topp fem-favoritter:

* 10x2 min
* 20x1 min
* 4-4-2-2-1-1-1-1
* 1-2-3 x3 serier
* 6x1200 m

En fin blanding av korte (1-2 min) og lange (4-6 min) intervaller. Inkludert oppvarming, pauser og nedtrapping, får du ei intensiv treningsøkt på rundt en time.

Joggiser fra Nike som aldri er løpt i. Likte bare fargen så godt...10 kommentarer:

 1. Wow, dritkule sko!! Me like!! Me Nike babe you know ;-) Hvilken modell er det egentlig?? Sånne vil jeg også ha!!!

  Intervaller er gull verd! Jeg kjører vel primært lange intervaller (med unntak av 30x1min og 200m bakke) men bør helt klart rote meg litt tilbake til de gode gamle kortintervallene i tillegg;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror de heter Air Pegasus, kjøpte de i Spania i sommer, på salg... Supre jeans-joggiser som kommer til å få sin renessanse i vår:-) Nike er og blir best på treningstøy og sko, bortsett fra at jeg prioriterer Asics når jeg løper...Alle jeans-joggisene er fra Nike...

   Slett
 2. Godt å lese at noen faktisk elsker intervaller. Har noen sånne i løpegruppa og jeg synes nesten de er litt rare (og drømmer samtidig om å bli som dem). Ingen tvil om at intervalløktene har noe for seg!

  SvarSlett
 3. Som nevnt, jeg var ingen ihuga intervall-tilhenger, men motivasjonen kom kjapt, i takt med resultatene:-) Skjøv tanken om intervalltrening foran meg, og lukket ørene da jeg hørte andre pratet om hvor kjekt det var. Variasjon er imidlertid nøkkelen, det nytter jo ikke å gampe i vei med 4x4 uke etter uke. Etter en periode med to ukentlige intervall-økter, er jeg nå tilbake til én.

  SvarSlett
 4. Elsker intervaller jeg også:D i morgen skal jeg ha 5.4.3.2.1min. drag - det blir bra=)

  SvarSlett
 5. Intervaller er bra det, men man må være mentalt innstilt. Impuls-intervaller funker dårlig.
  Min absolutte favoritt er nok 1-2-3-4-5-4-3-2-1. På mølle.

  SvarSlett
  Svar
  1. Planlegging er viktig. Hvis jeg bråsbestemmer en løpetur som ikke er etter skjema, blir det sjelden/aldri noe annet enn vanlig løping. Pyramiden du skisserer er også fin:-)

   Slett
 6. Foretrekker intervaller før bakketrening. Har faktisk oppdaget at jeg kan løpe ganske fort hvis jeg vil under siste intervalltrening

  SvarSlett
 7. Å nei... jeg vil jeg vil jeg også, men intervaller er jo så slitsomt. Du er superflink Trude som får det til. Skal prøve å følge ditt eksempel. Jeg lover å prøve en gang i uka :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ja, ja, sier jeg bare. Du er jo flink som trener en del variert om vinteren. Jeg kan jo ikke gå på ski i det hele tatt, ikke er det snø heller. Men intervaller er en flott måte å variere øktene på, merker motivasjonen har steget enda et hakk. Try it!

   Slett