søndag 8. september 2013

Maratonvett

I den norske semptemberutgaven av Runner´s World,  har  Audun Hompland, jorunalist og med atskillige maraton på samvittigheten, skrevet klokt om maratonvett-regler.

På samme måte som man holder seg til fjellvettreglene når man er i fjellet, mener forfatteren det er like viktig å  tenke over flere ting før man legger ut på de 42 195 metrene. Man snakker i 90 prosent av tilfellene (uten at jeg har researchet dette) på asfaltunderlag. 4, 2 mil er langt, men slettes ikke uoverkommelig (selv om det kan føles slik enkelte ganger...).Homplands oppgave som fartsholder i flere år under Oslo Maraton er å sørge for å dempe farten og løpe jevnt som ei klokke slikat de som er med i feltet kommer inn litt under den tida som står på vimpel og ballong. Da er det utgangsfart, utgangsfart og utgangsfart som gjelder - å finne et bærekraftig tempo. Legger man seg på for høy marsjfart, er det vanskelig å få den ned underveis uten ubehageligheter.. Kanskje noe å tenke på?

Homplands fem maratonvettregler:

1. Legg ikke ut på maraton uten trening.

2. Lytt til erfarne løpere.

3. Finn noen å løpe sammen med.

4. Spar på kreftene så lenge du kan.

5. Det er ingen skam å bryte før det er for seint.

Mange løper maraton den ene gangen, fordi det er noe som er på «to do-lista». Og da er det like greit å gjøre dette til en god opplevelse (selv om sjansene økter betraktelig for å ville løpe igjen og igjen og igjen...).

Jeg pleier ofte å si til meg selv at jeg har «lest til eksamen» i det jeg står på startstreken, og det er nettopp det man må ha gjort, i form av lange «studieøkter» med joggesko istedet for bøker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar