onsdag 28. september 2016

Helt Hellas-nerd

Jeg er over gjennomsnittet interessert i den antikke idrettshistorien, og da er det ikke unaturlig at jeg drømmer om å løpe med og blant de greske gudene i Olympia.

 

Giorgios driver sportsforretning i Paleochora på Kreta, og løp «Running with the Gods» i juni.


«Running with the Gods» heter et maraton, som faktisk er litt lengre enn de 42 195 metrene som er den eksakte distansen. De 43,8 kilometrene går opp til fjellet Olympia, som er 2917 meter høyt, men løperne når 2780 moh som det høyeste punktet. Det er over 200 meter høyere enn Galdhøpiggen. Starten går i byen Olympia som ligger nedenfor fjellet, og det var her de første olympiske leker fant sted i år 776 f.Kr. Deltakerne har tidssperrer å forholde seg til underveis i løpet - når du ikke de ulike passeringene innen en bestemt tid, får du ikke fortsette. Totalt har man lov til å bruke 10 timer på hele løpet.

 Ikke Olympia, men på vei opp mot 800-900 moh på Kreta

Det var på Olympia Zevs, den mektigste guden i gresk mytologi, bodde og regjerte. Han er den høyeste, den allmektige og den som styrer naturen. Zevs var sønn av Kronos og Rhea. Kronos slukte sine barn, men moren reddet Zevs og gjemte ham i en hule i fjellet Ida på Kreta.

Og nettopp Kreta har vært mitt feriested sommer og høst de fire siste årene, samt at jeg har feriert på Antiparos i tillegg. Jeg kan skilte med atskillige mil tilbakelagt på støvete, greske veier, men aldri vært på fjellet Ida. Men det kommer vel.

Nok om Zevs, nok om greske guder. Fascinasjonen over den antikke idrettshistorien og også vår tids moderne olympiske historie, gjorde at jeg stod på startstreken i Maraton en novembersøndag i 2014. Da løp jeg, sammen med et knippe andre norske damer, den autentiske maratonløypa, fra Maraton til OL-stadion i Athen fra 1896. Riktig nok et av mine tidsmessige svakeste maraton (tror det var nummer 9 i rekka), men et av dem jeg husker aller best.

 Dagen etter Athen Marathon 2014, på Akropolis


Athen kommer jeg garantert til å gjøre igjen, og planen er å gjennomføre (på ei langt bedre tid enn i 2014, så jeg har noe å revansjere) allerede høsten 2017. Olympia Marathon skulle jeg helst også hatt på lista så snart så mulig, men det er mye som skal klaffe for å få det til. Det er ikke bare å sette seg på et fly som tar deg direkte dit. Olympia ligger rundt 80 km fra Thessaloniki, landets nest største by.

Uansett - det er lov å drømme. Og en slik laurbærkrans vil jeg ha - en gang.2 kommentarer:

 1. Mt Ida / Psiloritis har sitt eget løp det også; Psiloritis race. Den lengste distansen er riktig nok 'bare' 35km, men det hadde jo gitt deg en fin anledning til å besøke Zevs sitt fjell en gang 😉

  http://www.psiloritisrace.com/en/pages/route-en.php

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kult, det visste jeg ikke. Det må jeg prøve å få med en gang. TAkk for info.

   Slett