fredag 18. mars 2016

Disse løpene kan du delta i denne våren

Det finnes mange kjekke løp i distriktet, av varierende lengde. Og mange av dem passer like godt for barn, så hvorfor ikke ta dem med?

Eirik (12) løp si første mil på rundt timen i september i fjor, mora styrte tempoet.

Løpssesongen er like rundt hjørnet, og ikke mange dagene etter påskeferien, braker det løs med med konkurranser som kommer tett som hagl. Har du ikke deltatt i et organisert løp, kan det være lurt å begynne med et som ikke er av de største, og kanskje ikke av de lengste. Dessuten - barna synes også det er artig å være med, og i mange av løpene, er det barneløyper med tilpasset lengde til de yngste.

Her er 10 av vårens løp i distriktet, med en kort kommentar (jeg gjør oppmerksom på at jeg ikke har løpt alle disse selv, men baserer teksten utfra det jeg har lest og hørt av tidligere deltakere, samt at jeg er kjent med noen av løypene i treningssammenheng):

2. april: Parkløpet i Sandnes
Lengde: 7 km, 2 km og 600 meter for de aller yngste.
Beskrivelse: Løpet går i vakre og lettløpte omgivelser i parkdraget gjennom Sandvedparken til Ganddal med retur. Sandvedparken strekker seg 3,5 km langs vassdraget Storånå fra Sandnes sentrum til Stokkelandsvatnet i Ganddal.  Tradisjonsrikt løp som har vært arrangert 28 ganger tidligere.

Passer for: Alle, aktive løpere, mosjonsløpere og barn. Lav terskel, så hiv deg utpå hvis du har planer om å delta i et løp for aller første gang.

17. april: Bersevatnet rundt i Vikeså

Lengde: 5,5 km

Beskrivelse: Løypa går idyllisk og variert langs det populære turområdet ved Bersevatnet. Løypa går i skogsterreng (traktorvei) men litt asfalt ved start og mål.

Passer for: De aller fleste. Det er både mulighet til å melde seg på i aktive klasser og trimklasser.

•  22. april: Haugtussaløpet bare for damer på Undheim

Lengde: 5 km

Beskrivelse: Her er jeg litt på tynn is, men mener løypa går i og rundt Undheim sentrum, trolig i den nye trimløypa, som består av halvparten asfalt og halvparten grus. Uansett, på Undheim kan de arrangere løp og du går aldri skuffet hjem uansett.

Passer for: Alle kvinner i alle aldre. Er du kvinne og vil ha et lavterskel-løp å komme i gang med startnummer på brystet, delta her. Jeg garanterer en fin opplevelse.

Ikke fra Haugtussaløpet i fjor, men fra samme løypetrasé

24. april: Landsbyløpet på Randaberg

Lengde: 5, 10 og halvmaraton (21,1 km )

Beskrivelse: Løpet har egen hjemmeside, og du finner alle opplysninger HER

Passer for: De aller fleste, i hvert fall om du velger de to korteste distansene. Også en utmerket mulighet for å prøve deg i et løp om du ikke har gjort det tidligere. Jeg har erfaring med en kjekk arrangør, og god løype (har løpt halvmaraton der i 2011).

30. april: Siddisløpet ved Stokkavannet i Stavanger

Lengde: 8,2 km

Beskrivelse: Dette løpet går rundt idylliske Stokkavannet like utenfor Stavanger sentrum og er en klassiker for veldig mange løpere. Tidligere het det Ingrid-løpet (hvis noen husker så langt tilbake). Løypa går på grus, det er i så fall ikke mange hundre meterne med asfalt. Et prestisjeløp for mange, som ofte måler krefter med naboen, kollegaen, kompisen eller venninna. «Stokkå rundt» er et begrep. Løypa er nokså kupert, i hvert fall synes jeg det, men det er mange flate partier innimellom små, og litt bratte bakker (og én litt lang).

Passer for: Lengden er ikke altfor avskrekkende, og det er mange som debuterer i løp i denne sammenhengen. Her deltar eliteutøvere og mosjonister, og deltakerne er i alle aldre.

8. mai: Wings for Life Worldrun i Stavanger/Sola/Jæren
HER er alt du trenger å vite.

Kort oppsummering: Et løp i regi av Red Bull, som i år går av stabelen for tredje gang, med start ved Clarion Energy Hotel. Fantastisk arrangement, der startkontingenten går uavkortet til ryggmargsskadde. Løpet er spesielt i så måte, fordi her gjelder det å løpe så langt du kan, før en følgebil tar deg igjen. De fleste som deltar kommer minst 10 km før bilen kommer, mange løper 15 og det blir litt gøy å lage seg en egen målsetting for hvor langt du har lyst å prøve deg på. Du bør ha et visst treningsgrunnlag før du begir deg ut på dette løpet, og det er ikke et løp å debutere med startnummer på brystet. Jeg har lyst å nå 30 km i år, da jeg har løpt 25,1 og 24,7 km tidligere. Kom og bli med. Jeg skriver eget innlegg om dette løpet i nærmeste framtid.

Fra fjorårets Wings for Life Worldrun

Løypa er super, selv om den starter med en liten stigning. Den fortsetter fra Madla, utover mot Sunde og man løper over Hafrsfjor bru, mot Tananger, og utover mot Solastranden (da har man løpt halvmaraton, videre mot Hellestø, og fortsetter mot Tjelta, Sele, Klepp, Orre.. Og ja, har du kommet så langt, er du sannsynligvis en av vinnerne.

Aksel Lund Svindal kjørte følgebilen i fjor, og det ryktes at Henrik Kristoffersen skal sitte bak rattet i årets løp.

Jeg skrev om løpet i etterkant og fikk treffe Aksel Lund Svindal for en prat

20. mai: Undheimløpet

Lengde: 10 km

Beskrivelse: Fem runder i ei sløyfe som er 2 km, og som går både på asfalt og grus. Omtrent helt flatt hele tida, ypperlig hvis har lyst til å sette pers på mila.

Passer for: Alle løpeglade, også deg som tenker at du skal delta i ditt første løp eller kanskje skal du  løpe mila for første gang. Super arrangør, og garantert en kjekk opplevelse uansett hvordan det går med deg i løypa. På Undheim gjøres det ikke forskjell på Kong Salomo og Jørgen Hattemaker. Kom!

2. juni: Jentebølgen ved Kvadrat kjøpesenter i Sandnes

Beskrivelse: Jeg har ikke deltatt i selve løpet, men løpt gjennom løypa, som går både på grus og asfalt. Ei fin 5 km rundløype. Den går fra Kvadrat kjøpesenter og i Lura-området og tilbake igjen.

Passer for: Dette et et ekstremt lavterskeltilbud, der de som deltar ikke alltid løper, men går gjennom løypa. Er du i mosjonist pluss-klassen tror jeg du vil «kjede deg» litt. Kanskje litt brutalt sagt, men det er min ærlige menig. For øvrig et supert arrangement og for veldig mange er det et førstegangskjennskap til startnummer. Hiv deg med og test ut!

4. juni: Varhaugmila

Lengde: 5 og 10 km

Beskrivelse: Flat løype som starter i Varhaug sentrum på Jæren. Mål samme sted. Ei kjekk løype, med både asfalt- og grusstrekk. Alltid mye liv i store deler av løypa. Kjekt arrangement.

Passer for: Alle.

23. juni: Hanatrappene opp

Lengde: 500 meter (?)

Beskrivelse: Hanatrappene er et kulturminne fra 1952. Noen hevder at det er verdens lengste betongtrapp. 306 trappetrinn med 50 meter høydestigning. Det er nokså bratt og man får syre når man holder et høyt tempo fra start. Yndet treningssted for Sandnes-innbyggerne.

Passer for: Alle aldre. Kjekt å prøve å slå rekorden. Jeg har tatt med mine to gutter (12 år) og det synes det var kjempegøy.