tirsdag 15. mai 2012

Fartsnivå

Jeg er jo som sagt fan av å kategorisere treningsøktene, og har laget en liste for meg selv når det gjelder lengdeinndeling (klikk på lenken for å komme til det aktuelle innlegget). Siden jeg ofte omtaler treningsøktene som rolige, moderate, halvkjappe og kjappe, har jeg laget nivåinndeling for snittfart per km. Dette er selvsagt tilpasset mine forutsetninger, og jeg ser jo at  jeg på kortere distanser (10 og kortere) er i stand til å presse snittiden ytterligere ned.

Fra dagens økt - Bråsteinvannet i øs-pøs regnvær

Bestemmer meg alltid før jeg snører på meg joggeskoene sånn omtrent hvilken snittfart jeg skal ligge på. Pleier å starte litt rolig, og tar som regel de to-tre første kilometrene som oppvarming - da tenker jeg egentlig ikke tid i det hele tatt (men det straffer seg å gå altfor sakte ut i forhold til oppsatt mål for økta..).
 

5.45 - 6.00 min per km = Rolig 

5.30 - 5.45 min per km = Moderat

5.15 - 5.30 min per km = Halvrask

5.00 - 5.15 min per km = Rask


I dag ble det en kort, rask tur på den «vanlige» ruta langs E39. Er litt kjedelig slik, jeg, trenger ikke så mye terreng rundt meg for å løpe - det viktigste er jo at man løper... :-)




Som kilometer-tabellen viser, så ble det en forholdsvis rask start i dag, med tempoøkning først i siste halvdel.

Livet langs E39 er ikke så aller verst..:-)



8 kommentarer:

  1. Ja, tall og tabeller er morsomt:-) Så smart med den fartsinndelingen din - en sånn skal jeg lage også, selv om farten min nok er betraktelig lavere enn din,,,

    SvarSlett
    Svar
    1. Det kommer, det kommer. Vær tålmodig. Forresten, spennende å lese om din vei til Oslo halmvaraton. Heier på deg:-)

      Slett
  2. Hei igjen
    Fart, det er viktig og noe jeg trener for lite på. Men jeg egentlig en liten grubler og tenkte å dele litt med deg en ting jeg har grublet på og overført til min trening. Infoen har jeg tatt til meg her og der. Den gjelder på langturene mine på 17 km eller mer.

    Tenker jeg motsatt med langturene vil jeg stille mer forberedt til en maraton distanse. Øker jeg kilometertiden min med 1 min/km vil du på 30 kilometer få 30 min. ekstra trening. Jeg forbereder kroppen min på å jobbe over en tid som er nærmere det jeg skal gjøre på en maraton distanse. Dersom målet mitt er fire timer halverer jeg faktisk tiden som kroppen vil være utenfor komfortsona, den dagen jeg skal løpe distansen.
    Jeg reduserer belastningen på kroppen og restutisjonstiden reduseres. Jeg øker utholdenheten og motoren venner seg til å arbeide over lengre tid. Jan Arild, du får på dine langturer alltid 25-35 min. ekstra trening på det å løpe opp mot din maraton tid :-)
    Jeg tenkte slik når jeg løp min siste langtur før søndagens kommende debut (ja, jeg har hatt en drøm som blir til virkelighet). Turen skulle være 30+ Men målet mitt var å trene så nær som mulig opp mot fire timer. Jeg prøvde med andre ord å forberede meg på å jobbe aktivt i fire timer. Fasiten ble 32 km. og tid 3:45. Så får vi se om det hjelper i køben da :-)
    Fire timer pluss tror jeg fasiten blir til søndag, men jeg ønsker jo å komme så nærme som mulig den 4timers grensa jeg også :-)

    Bare noe grublerier fra meg
    Ha en strålende 17.mai feiring i morgen. Det er jo litt av en maraton det også ;-)

    Jan Arild

    SvarSlett
    Svar
    1. Bra tips. Det skal jeg ta til meg. Kjekt med slike tilbakemeldinger og refleksjoner over fart og tider (får aldri nok av det, hehe). Masse lykke til i København, jeg hadde meldt meg på, men får ikke barnevakt til at vi kan reise. Det er litt kjipt, men samtidig hadde det vært litt galskap også... Håpet i det lengste, men nå blir det tur til Ulsteinvik og Høddvoll stadion på jobb søndag istedet...Maratonreise...:-) Husker jeg løp min første 30km på 2.47 og fikk en ordentlig boost, men jeg turte ikke holde samme fart i NY maraton fem uker senere.

      Slett
  3. Jeg liker denne inndelingen som du har og jeg jobber med å sette opp en tilsvarende liste; dvs. jeg bruker pulsen som utgangspunkt og forsøker å finne hvilken fart jeg da må holde for å ligge i de riktige sonene. Er det slik du også har tenkt? Jeg vet feks at dette dermed medfører at jeg må ligge i vesentlig lavere farte på langturene mine enn hva jeg pr i dag gjør. Jeg ser at du har 15sek intervaller mellom inndelingene dine; jeg må nok opp i 30sek ;-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg må komme med en innrømmelse...Og det er at jeg ikke bruker pulsbelte, selv om jeg har ei kjempeflott Garmin-klokke. Får sånn gnagsår... Derfor bruker jeg kun fart som indikasjon på intensitet, men vet at jeg burde brukt pulsverdier...Må skjerpe meg:-)

      Slett
    2. Du må ikke bruke pulsmåling altså, men om man skal skille på øktene sånn pinlig nøyaktig etter boka så må man vite hvor man ligger pulsmessig.

      Jeg har en klar opplevelse av om farten føles hard, lett, moderat osv og jeg kan således dele inn øktene ut fra følelsen. Og det fungerer ganske bra men integrerer jeg pulsmålingene i denne inndelingen så blir det straks litt mer finjustering. Jeg har ikke samlet nok data enda til å sette opp den nøyaktige inndelinga mi men det kommer ;-)

      Slett
    3. Jeg har fått råd om å bruke pulsbelte, så nå skal jeg bli flinkere framover. Er jo opptatt av tall....:-) Og opptatt av å finjustere, som du sier:) God helg!

      Slett